Is elektrisch fietsen gezond?

Een e-bike? Nee, daar word je lui van, gewoon fietsen is veel gezonder! Maar is dat wel zo? Natuurlijk moet je je met een gewone fiets meer inspannen, maar op een e-bike zit je ook niet stil en maak je meer kilometers. Hoe gezond is elektrisch fietsen Je ontdekt het in dit blog.

Op een gewone fiets verbruik je bij eenzelfde afstand natuurlijk meer calorieën. Maar met een e-bike maak je veel meer kilometers. Want waar je vroeger de auto, scooter of trein pakte voor korte afstanden, pak je nu de e-bike. Ook voor woonwerk-verkeer wordt de e-bike al opvallend vaak ingezet. Per saldo maak je dus veel meer kilometers met een e-bike dan met een fiets. Maar zowel fietsen als e-biken is per definitie gezond!

Waarom is elektrisch fietsen gezond?
Door je regelmatig in te spannen verhoog je de zuurstofopname in je bloed. Bijvoorbeeld door drie keer in de week naar je werk te fietsen. Ook met een e-bike verlaag je zo de kans op hart- en vaatziekten.

Voor een goede weerstand maakt je lichaam vitamine D aan, dat gebeurt automatisch door in de buitenlucht te zijn en dat ben je op de e-bike.

Ook slapen mensen die meer bewegen en meer buiten komen vaak beter. En het effect van een goede nachtrust op geest (stress!) en lichaam is al meerdere malen wetenschappelijk bewezen.

Hetzelfde geldt voor het effect van (genieten van) de natuur. Door regelmatig te fietsen in de natuur, draag je bij aan je eigen gezondheid.

Inspanning is ontspanning. Juist lichamelijk inspanning heeft een positief effect op je geestelijke welzijn, zeker als je last hebt van stress. Spanning in je hoofd kun je dus gewoon wegtrappen en kom je goed gehumeurd aan op je bestemming.

Met een gemiddeld fietstochtje met medium trapondersteuning verbrand je ongeveer 200 kcal per uur. Dat draagt positief bij aan cholesterol, bloeddruk en je gewicht. Ook verlaag je met bewegen het risico op diabetes en stimuleer je een gezonde stofwisseling. Wil je nog meer calorieën verbranden? Dan zet je je e-bike op de laagste ondersteuning. Je spaart dan ook je accu. Bij hellingen kun je tijdelijk even extra ondersteuning vragen.

Gezondheid is iets van ons allemaal. Als we met z’n allen de auto laten staan en de e-bike pakken, dragen we bij aan een schonere lucht en daarmee een betere gezondheid voor iedereen.

Laatste Blog


E-bike aandrijfsysteem - Het motorvermogen van de BOSCH e-bike ondersteuningsniveaus

E-bike aandrijfsysteem - Het motorvermogen van de BOSCH e-bike ondersteuningsniveaus

De productie en verkoop van e-bikes explodeert wereldwijd. De elektrische ondersteuning wordt in de loop der jaren steeds lichter, krachtiger en efficiënter, dankzij allerlei innovatieve technolo...

Welk soort versnelling kies ik op mijn e-bike?

Welk soort versnelling kies ik op mijn e-bike?

Op een gewone fiets ben je blij met voldoende versnellingen, zeker als je regelmatig een heuveltje pakt. Bij een e-bike zijn het aantal en het type versnellingen minstens zo belangrijk. Veel e-bikers...

De fietsketting. Belangrijker dan je denkt!

De fietsketting. Belangrijker dan je denkt!

Je fietsketting is een belangrijk onderdeel van je fiets of e-bike. Zeker bij e-bikes wordt een ketting ongemerkt zwaar belast en is onderhoud direct bepalend voor de levensduur. Bij een versleten ket...

Maak je (elektrische) fiets voorjaarsklaar

Maak je (elektrische) fiets voorjaarsklaar

5 tips om je elektrische klaar te maken voor het fietsseizoen! Nog even en de bomen krijgen hun eerste bladeren, de krokussen komen uit, vlinders slaan hun vleugels uit en vogels zingen je de ochte...

Meer ›