Meest voorkomende probleem bij e-bikes? De bandenspanning!

Met een gewone fiets merk je te zachte banden meteen. Met een e-bike vaak nauwelijks. De ondersteuning compenseert de extra weerstand ongemerkt, maar belast wel je accu en daarmee je actieradius: met een bar te weinig kom je 15 kilometer minder ver.
Ook worden je ketting en tandwielen onnodig zwaar belast en slijten die dus veel harder. Vaak gebeurt dat al omdat we te weinig schakelen met een e-bike. En je banden zelf? Die slijten ook harder, vooral de wangen van de band. Belangrijker nog is dat zachte banden veilig rijden met je e-bike aantast, zeker in bochten. En bij zware belasting is bovendien de kans op een lekke band groter. Voldoende redenen om elke maand en zeker voor elke langere tocht je bandenspanning even te controleren. Dat doe je met een vloerpomp met manometer of met een losse spanningsmeter. Laat je hierin adviseren door je ADVANCED fietsdealer.   

Wat is de juiste bandenspanning voor je e-bike?

Op de zijkant van fietsbanden staan de minimale en maximale druk aangegeven. Daarbinnen kun je ‘spelen’ met de bandendruk die jij het meest prettig vindt. In het algemeen geldt: hoe smaller de band, hoe meer druk. De meeste e-bike banden zijn circa 3,5 centimeter breed en vragen een spanning van 4 tot 5,5 bar. Ben je wat zwaarder of zwaar beladen, ga dan richting 5,5 bar. In je achterband mag een halve bar meer druk zitten dan in je voorband. Is het glad op de weg door regen of sneeuw? Verlaag dan jouw ideale bandenspanning met een halve bar.  

Hoe merk je een te hoge bandenspanning?

Voel je elk hobbeltje tijdens het fietsen? Heb je het gevoel dat je e-bike ‘stuitert’ en zo minder rijcontrole geeft? Goede kans dat je banden dan te hard zijn opgepompt. Dat zorgt bij nat weer bovendien voor minder grip. Bij jouw ADVANCED fietsdealer koop je een kleine digitale drukmeter waarmee je dat snel checkt, ook onderweg.

Is de ondergrond bepalend voor de bandendruk?

Ja, met name voor je fietscomfort maar ook voor je veiligheid. Verlaag je banden daarom met ongeveer een halve bar op hobbelige wegen. Dat geeft extra comfort en betere grip.

Check regelmatig je banden

De achterband slijt wat sneller dan je voorband, door het hogere gewicht dat erop rust. Check de bandenslijtage regelmatig. Veel banden hebben een slijtage-indicator. Fiets je vaak met te zachte banden, dan zullen de wangen nog eerder slijten dan het profiel. Check ook de reflectiestrepen op de banden, zodat je weet dat je goed zichtbaar bent en blijft in het donker. .  

PSI of bar?

Wil je de bandendruk in psi in plaats van in bar? 1 psi = 0.0689 bar en 1 bar = 14.5038 psi.

Laatste Blog


E-bike aandrijfsysteem - Het motorvermogen van de BOSCH e-bike ondersteuningsniveaus

E-bike aandrijfsysteem - Het motorvermogen van de BOSCH e-bike ondersteuningsniveaus

De productie en verkoop van e-bikes explodeert wereldwijd. De elektrische ondersteuning wordt in de loop der jaren steeds lichter, krachtiger en efficiënter, dankzij allerlei innovatieve technolo...

Welk soort versnelling kies ik op mijn e-bike?

Welk soort versnelling kies ik op mijn e-bike?

Op een gewone fiets ben je blij met voldoende versnellingen, zeker als je regelmatig een heuveltje pakt. Bij een e-bike zijn het aantal en het type versnellingen minstens zo belangrijk. Veel e-bikers...

De fietsketting. Belangrijker dan je denkt!

De fietsketting. Belangrijker dan je denkt!

Je fietsketting is een belangrijk onderdeel van je fiets of e-bike. Zeker bij e-bikes wordt een ketting ongemerkt zwaar belast en is onderhoud direct bepalend voor de levensduur. Bij een versleten ket...

Maak je (elektrische) fiets voorjaarsklaar

Maak je (elektrische) fiets voorjaarsklaar

5 tips om je elektrische klaar te maken voor het fietsseizoen! Nog even en de bomen krijgen hun eerste bladeren, de krokussen komen uit, vlinders slaan hun vleugels uit en vogels zingen je de ochte...

Meer ›