5 tips voor het vergroten van de actieradius van je e-bike

Hoe vergroot je de actieradius van je e-bike? Dat is van veel factoren afhankelijk. De weersomstandigheden, denk aan wind en temperatuur. Maar ook van je elektrische fiets en je rijgedrag. Aan het weer kunnen wij niets veranderen, dus houd daar alleen rekening mee als je op pad gaat. Voor je e-bike en hoe je zuinig rijdt, geven we je wel graag 5 tips.

Tips en trucs voor grotere actieradius

1 Gebruik je versnellingen!

Bij een gewone fiets wist je het wel: met wind-tegen een kleine versnelling. Maar met een e-bike voel je de noodzaak minder. Gevolg is dat je ongemerkt te vaak in een lage versnelling fietst. Dat kost veel energie en actieradius, en belast ook ketting en tandwielen onnodig zwaar. Gebruik eventueel het schakeladvies dat je op elke ADVANCED EBIKE vindt. 

2 Let op het gewicht

Hoe meer je meeneemt, hoe meer gewicht de e-bike moet verplaatsen. Dat beïnvloedt de actieradius. Grote fietstassen zorgen naast meer gewicht ook voor meer luchtweerstand.

3 Check je bandenspanning

Wist je dat je met een bar te weinig in je banden 15 km minder ver komt? Ook hier geldt: we merken een te lage bandenspanning vaak niet. Dus maak er een gewoonte van om elke maand je bandenspanning te checken. Je ADVANCED EBIKE-dealer heeft fietspompen met betrouwbare manometers en zelfs aparte digitale bandenspanningmeters.

4 Rij vloeiend

Hoe vloeiender je rijdt, hoe minder energie de Bosch-motor verbruikt. Niet op het laatst pas remmen en liefst zo min mogelijk stoppen en optrekken. Pas ook de ondersteuning aan als de omstandigheden dat toestaan. Veel mensen gebruiken de eco-stand te weinig. Boordcomputers als de Nyon, Intuvia en Kiox geven het effect van je rijstijl op je actieradius meteen weer.

5 Onderhoud je e-bike goed

Dit lijkt een vreemde tip voor het vergroten van je actieradius, maar is het niet. Een goed gesmeerde e-bike (ketting, tandwielen) komt verder. Hetzelfde geldt voor een e-bike waarvan de remmen en wiellagers niet aanlopen. Vaak simpele zaken die je zelf kunt checken.

Bereken jouw actieradius

Bosch heeft een actieradius-calculator, waarmee je de actieradius kunt bepalen onder verschillende omstandigheden.

Bereken hier je actieradius

Download hier de Bosch Accugids