Bereid je voor op je zomer fietstocht:
Een goede planning is het allerbelangrijkste. Wat is het belangrijkste als het echt warm is? Drink genoeg om jezelf gehydrateerd te houden, want niemand wil uitgedroogd raken. Zorg er dus voor dat je voor je rit voldoende drinkt, bij voorkeur water, en neem dan voldoende mee voor je rit, idealiter een elektrolytendrank, en drink het liefst 500ml tot 750ml in kleine slokjes voor elk uur dat je fietst.
Naast drinken moet je ook kleine snacks zoals noten, fruit en repen inpakken. Natuurlijk heb je bij hoge temperaturen geen enorme trek, maar toch moet jouw lichaam van energie worden voorzien, vooral bij langere tochten moet je je lichaam voldoende energie van buitenaf krijgen.
Wie houdt er nog meer van de warmte? Veel muggen! Niemand wil gestoken terugkomen van een mooie zomerfietstocht, dus het beste is om je thuis af te douchen voor je tocht en je volledig zweetvrije lichaam in te spuiten met anti-muggenspray, wat vooral belangrijk is als je een tocht plant die je langs meren en rivieren voert. Om je tocht voor te bereiden, moet je ook jouw route van tevoren hebben gepland, ervoor zorgen dat er voldoende rustpauzes zijn en dat de route fietsvriendelijk is, plus aangepast aan jouw eigen kunnen. Je kunt de tochten goed plannen met apps als KOMOOT of STRAVA.
Geschikte kleding voor de zomerfietstocht
De juiste kleding voor uw fietstocht: Als je in de zomer een fietstocht gaat maken, heb je de juiste kleding nodig. In de hitte, of je nu op een e-bike zit of niet, zal je meestal veel zweten, dus ademende en absorberende materialen zijn essentieel voor fietsers. Zorg er daarom voor dat je klding draagt die speciaal voor fietsers is gemaakt. Omdat het onverwacht kan gaan regenen tijdens je tocht of is een afdaling koeler dan verwacht, moet je voor je rit altijd een vest of regenjack meenemen! Zorg dat deze licht zijn en makkelijk op te bergen zijn.
Om er zeker van te zijn dat je tocht een succes wordt, controleert je jouw e-bike vóór de tocht nogmaals op de belangrijkste plaatsen. De accu moet volledig zijn opgeladen, de banden moeten voldoende lucht bevatten, idealiter tussen 2,0 en 2,5 bar, afhankelijk van de toestand van het asfalt, en als de ketting goed geolied is, bespaart je vermogen omdat je minder wrijvingsweerstand hebt, dus controleer of de ketting nog voldoende olie bevat. Controleer tenslotte nogmaals de belangrijkste bouten, dat zijn de bouten van het stuur en de stuurpen en de bout van de zadelklem. Als je dat gedaan hebt, kun je vol verwachting en energie aan je zomerfietstocht beginnen.
Wees je bewust van de middaghitte tijdens je e-bike tochten:
Wanneer de zon in de zomermaanden op haar hoogst staat, wordt het echt heet en verbrandt je huid echt. Probeer daarom je tocht ‘s morgens te beginnen, wanneer er nog een fris briesje staat om je op te frissen, en rond het middaguur, wanneer je een langere tocht op het programma hebt staan, zou het ideale moment zijn om even te pauzeren op een mooie schaduwrijke plek. Onspan wat en denk na wat je tot nu toe hebt meegemaakt onder het genot van een lekker koel drankje.
Vergeet de zonnebescherming niet:
Als je ‘s zomers in de felle zon rijdt, moet je op één ding letten: De juiste zonnebescherming! Hier is een doorslaggevende factor voor de juiste zonbescherming, zonnecrème, die je niet mag vergeten aan te brengen bij elke uitstap en natuurlijk moet de zonnecrème ook een voldoende beschermingsfactor hebben, liefst met in ieder geval factor 20. Velen onder ons vergeten graag de zonnecrème, vooral als er ‘s morgens nog een licht briesje waait en je denkt dat het vandaag niet zo warm is, maar dat is een misvatting want in de zomer heeft de zon altijd de nodige kracht om te verbranden. Nu we het toch over de zonbeschermingsfactor hebben: Het is natuurlijk belangrijk dat je een zonnebril draagt om jouw ogen te beschermen tegen de gevolgen van UV-straling. Het beste is om een speciale fietsbril te kopen, die beter past dan een gewone zonnebril en zelfs bij hoge snelheden of op hobbelig terrein niet wegglijdt.
Zij beschermen uw ogen ook tegen hinderlijke wind of insecten die in uw ogen zouden kunnen vliegen, waardoor jouw ogen pijn zouden kunnen doen of waardoor u zou kunnen vallen. Om het perfecte zonbeschermingspakket af te ronden, heb je nu de juiste hoofdbedekking nodig, want een goede hoofdbedekking beschermt je hoofd tegen een hitteberoerte, omdat de zon tijdens een fietstocht natuurlijk vol op ons hoofd schijnt!
Geniet ervan:
Wij hopen dat u met deze tips goed voorbereid bent op jouw komende zomerfietstochten en dat je er volop van kunt genieten. Dat is waar het allemaal om gaat: Genieten van de zomer in al zijn pracht op de fiets. Van genieten krijg je levensvreugde, levensvreugde geeft je energie!