Home > Blog > Maak je e-bike winterklaar

Maak je e-bike winterklaar

Een elektrische fiets heeft het in de winter zwaar te verduren. Wij helpen je graag om je e-bike winterklaar te maken, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van je elektrische fiets. Ook in de winter.

Regen, sneeuw en pekel zijn niet goed voor je e-bike. Om na de winter niet een nieuwe fiets te hoeven kopen, is het belangrijk je e-bike winterklaar te maken voordat het echt koud wordt. Hieronder geven wij je 5 tips zodat je veilig de winter doorkomt en je elektrische fiets ook in de lente nog blij is.

1. Maak je e-bike schoon

Als eerste is het belangrijk om je e-bike goed schoon te maken. Dit doe je voor de koude winterdagen beginnen. Heb je door de sneeuw of over een pas gestrooide weg gefietst? Maak ook dan je fiets schoon.

Bewegende delen

Om roest te voorkomen, is het belangrijk de bewegende delen extra aandacht te geven. Reinig eerst je fietsketting. Begin met goed schoonmaken van de ketting. Dat kan met een sopje van warm water en afwasmiddel maar er zijn ook kettingreinigers te verkrijgen. Ook zijn er speciale borsteltjes in de handel. Maak de ketting daarna goed droog.

Hoe smeer ik een fietsketting?

Breng dan een laagje smeerolie aan op de ketting en draai de pedalen een aantal keren rond. Gebruik liefst een betere kettingolie, want die blijft ook bij regen langer zitten, heeft een heel goede corrosiebescherming en vormt een beschermende laag die metaalfrictie vermindert. Het vermindert slijtage en werkt ook geluidsreducerend. De ruimtes tussen de kettingschakels worden goed opgevuld en werken zo ook vuilwerend. Denk aan het milieu en kies altijd een 100 procent oplosmiddelvrije olie. Droog de ketting na een aantal uren losjes met een pluisvrije doek, zodat de ketting niet te vet is en bij je volgende rit vuil aantrekt.

Heb je een fiets of e-bike met gesloten kettingkast? Meestal zit er een los achterkapje op je kettingkast die je kunt demonteren met een schroevendraaier. Daarna kun je de ketting smeren.

Remmen

Remmen vriezen vast als er vocht in de remkabels zit. Zodra je merkt dat het remmen lastiger gaat, is het tijd om je fietsremmen te behandelen met olie. Haal je remkabel los en verwijder hem van je fiets. Daarna kun je de kabel insmeren met kettingolie en hem weer bevestigen op je fiets. Heb je geen ervaring met het verwijderen van remkabels? Ga dan langs de ADVANCED EBIKE dealer voor dit klusje.

Frame

Het frame maak je schoon met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik voor het schoonmaken geen schuursponsje, hogedrukreiniger of sproeikop met een harde straal. Hiermee spuit je namelijk water in de lagers van je versnellingsnaaf en trapas. Je kunt het beste een afwasborstel of spons gebruiken. Voor moeilijk bereikbare plekken is een oude tandenborstel handig. Maak je fiets vervolgens droog en wrijf hem in met vuil- en waterafstotende fietsolie.
Pas wel op met water bij gevoelige onderdelen van de e-bike, zoals de accu of het display. Deze onderdelen dien je na je schoonmaakbeurt extra goed droog te maken.

2. Pas je zadelhoogte aan

In de winter is het verstandig om je zadel iets lager te zetten dan in de zomer. Dit zodat je met je voeten makkelijker bij de grond kunt als je onverhoopt uitglijdt. Let wel op dat je je zadel niet te laag zet, want dan kun je spierpijn krijgen van het fietsen.

3. Controleer je fietsverlichting

In de donkere wintermaanden is het belangrijk dat je als fietser goed te zien bent. In het donker en tijdens winterse buien word je namelijk makkelijk over het hoofd gezien. Je kunt jezelf en je fiets op verschillende manieren verlichten. Alleen is niet iedere manier even goed en wettelijk goedgekeurd.

Veel van onze ADVANCED EBIKE modellen zijn uitgerust met Lezyne-LED-lichtsysteem. Dit lichtsysteem zorgt voor goed zichtbaarheid in het verkeer. In het achterlicht is bovendien een intelligent remlicht opgenomen. Deze knippert als je remt en verhoogt daarmee je veiligheid.

4. Check je fietsbanden

Een goed bandenprofiel zorgt voor een stabiele grip op een glad wegdek. Verwijder eventuele steentjes uit het profiel en pomp je fietsbanden op. Met keiharde banden glijd je eerder uit de bocht, dus pomp ze niet te hard op. Met iets zachtere banden is je bandoppervlak op het wegdek groter, waardoor je fietsbanden meer grip hebben.

5. Overweeg een onderhoudsbeurt

Met onze tips kom je al een heel eind om je elektrische fiets winterklaar te maken. Voor een extra controle kun je een onderhoudsbeurt laten uitvoeren door één van onze ADVANCED EBIKE dealers. Fietsspecialisten kijken met meer ervaring naar bijvoorbeeld je remmen en kunnen controleren of alle instellingen van je e-bike nog goed staan.

Bekijk modellen
Bekijk modellen
© Copyright ADVANCED EBIKE
|