Home > Blog > Maak je (elektrische) fiets voorjaarsklaar

Maak je Ebike voorjaarsklaar

Nog even en de bomen krijgen hun eerste bladeren, de krokussen komen uit, vlinders slaan hun vleugels uit en vogels zingen je de ochtend in. De wereld wordt warmer en kleurrijker en dat is natuurlijk voor velen het moment om vaker de elektrische fiets te pakken. Zorg er wel voor dat je e-bike er helemaal klaar voor is. Graag geven we je daarvoor een aantal tips.

1.Reinig je elektrische fiets

Zorg ervoor dat je het wintervuil van je fiets wast, zodat de warme zon het er niet in kan branden. Dat kun je doen met een lauwwarm sopje van afwasmiddel, autoshampoo of met speciale fietsshampoo. Gebruik voor het reinigen een zachte borstel of spons. Voor het reinigen van kleinere onderdelen is een tandenborstel handig. Gebruik voor het schoonmaken van je elektrische fiets nooit een hogedrukspuit. Daarmee spuit je het vet uit de lagers en beschadig je beschermende folies op het frame. Het is bovendien slecht voor de gevoelige elektronische onderdelen van je elektrische fiets. Ook onverstandig is je elektrische fiets ondersteboven te zetten tijdens het reinigen. Je loopt dan grote kans om het display of de accu te beschadigen. Laat de elektrische fiets na het wassen goed drogen, en wrijf na met een zachte, droge doek. Controleer het lakwerk van het frame op eventuele beschadigingen en werk deze eventueel bij (of laat dat doen door je fietsdealer). Daarna kun je het frame voorzien van een beschermende en vuilwerende laag. Bij je ADVANCED EBIKE dealer zijn daarvoor diverse middelen verkrijgbaar.

2. Smeer de ketting

Een gesmeerde ketting fietst soepeler en gaat veel langer mee. Start het seizoen met een grondige reiniging van je ketting. Draai de ketting rond en druppel hem in met een speciale kettingreiniger. Laat het even inwerken en wrijf de ketting dan grondig schoon met een katoenen doek. Er zijn ook speciale borsteltjes verkrijgbaar die bijvoorbeeld zandkorreltjes verwijderen. Smeer de ketting daarna in met kettingolie. Je kunt ook siliconen- of teflonspray gebruiken, maar kettingolie werkt op langere termijn beter. Wrijf de ketting nog even lichtjes na met een doek, zodat er tijdens het fietsen geen oliespetters in het rond vliegen.

3. Laat chroomdelen weer glimmen

De chroom- en aluminiumdelen verdienen ook een schoonmaakbeurt, al is het maar voor het oog. Vraag je ADVANCED EBIKE dealer welke middelen je daarvoor het beste kunt gebruiken. Met een zachte doek kom je al een heel eind. Wrijf deze onderdelen daarna in met beschermende zuurvrije vaseline. Niet een te dikke laag, want dat trekt weer vuil aan.

4. Controleer belangrijke onderdelen

Om weer veilig op pad te gaan met je elektrische fiets, is het verstandig om een aantal belangrijke onderdelen te controleren, of dat door je ADVANCED EBIKE dealer te laten doen:

Check je fietsbanden

Controleer de fietsbanden van je elektrische fiets op steentjes en ander vuil in het profiel. Zeker bij wat grovere bandprofielen is dat vuil vaak aanwezig en kan het voor een lekke band zorgen. Check daarna of de banden op de juiste bandenspanning staan (kijk voor de juiste spanning op de zijkant van de band) of druk verliezen. Veel banden hebben een slijtage-indicator, die aangeeft wanneer een band vervangen moet worden. Rij niet te lang door met een (bijna) versleten band, dat tast de grip van de band direct aan. Let er ook op of het rubber van de band niet is uitgedroogd. Laat bij twijfel je ADVANCED EBIKE dealer ernaar kijken.

Controleer verlichting

Goede verlichting is een voorwaarde voor veilig fietsen. Controleer of alles goed werkt en voldoende licht geeft. Je dynamoverlichting of je batterijverlichting. Vervang lampjes zo nodig en start elk seizoen met nieuwe of opgeladen batterijen, zodat je onderweg niet in het donker komt te staan. Zorg ook voor reflectiematerialen. Meestal standaard op je banden maar ook in moderne fietstassen zijn die vaak opgenomen. Gezien worden is steeds belangrijker, in het toenemend drukke (fiets) verkeer.

Staat van de fietsaccu

Heb je een elektrische fiets? Laat dan jaarlijks de capaciteit van de fietsaccu doorlichten. Zeker als je je elektrische fiets een tijdje niet of weinig hebt gebruikt. Bij vrijwel elke ADVANCED EBIKE dealer kun je zo’n test laten verrichten.

Werking van het slot

Elektrische fietsen zijn zeer gewild bij het dievengilde, dus zorg ervoor dat er een goed werkend slot op jouw e-bike zit. Heb je een nieuw of extra slot nodig? Ga dan naar je ADVANCED EBIKE dealer en laat je informeren.

5. Zadelpositie controleren

Misschien heb je je zadelpositie in de winter versteld, om makkelijker bij de grond te kunnen komen? Maar deze kan ook door gebruik wat verzakken. Het is direct bepalend voor een veilige en comfortabele zitpositie. Heb je bij langere tochten op je elektrische fiets last van polsen, rug of nek? Je ADVANCED EBIKE fietsdealer kan je positie inmeten, zodat je het meest ontspannen en ergonomisch verantwoord fietst.

Jaarlijkse onderhoudsbeurt: een goed idee?

Met elektrische fietsen maken we veel meer kilometers dan we vroeger fietsten zonder trapondersteuning. Ook liggen de snelheden gemiddeld zo’n tien kilometer hoger. Goede reden om de werking van je elektrische fiets elk jaar te laten checken en zo risico’s op ongelukken te voorkomen. Het voorjaar is daar een goed moment voor. Jouw ADVANCED EBIKE dealer checkt je elektrische fiets op diverse punten, waaronder de werking van de remmen, draaiende onderdelen zoals trappers, trapas, balhoofd en naven, wielen en banden, motor en accu, ketting en tandwielen enzovoorts. Niet is fijner dan met een elektrische fiets die weer als nieuw voel het voorjaar in te fietsen!

Fietskleding. Belangrijker dan velen denken

Er is veel keuze in fietskleding en dat is geen toeval. In Nederland, en zeker in het voorjaar, moet je voorbereid zijn op wisselende weersomstandigheden. Heb je geen goede kleding tegen kou en regen, dan wordt een tocht op je elektrische al snel onaangenaam en soms zelfs gevaarlijk. Bij je ADVANCED EBIKE dealer kun je je uitgebreid laten adviseren. Bij wat kouder weer zijn drie speciale kledinglagen aan te bevelen. Daarmee heb je alle flexibiliteit die je nodig hebt.

Bekijk modellen
Bekijk modellen
© Copyright ADVANCED EBIKE
|