Home > Blog > Onderhoud en reiniging van e-bikes
  • Hoe bereid ik het onderhoud en de reiniging van de e-bike voor?
  • Wat is de beste manier om mijn e-bike te wassen?
  • Hoe vaak moet ik mijn e-bike schoonmaken?
  • Moet ik mijn e-bike regelmatig laten nakijken door een gespecialiseerde dealer?
  • Hoe vind ik een dealer die gespecialiseerd is in het onderhoud van e-bikes?
  • Waar moet ik op letten bij het onderhoud van mijn e-bike?

Of het nu gaat om een e-bike voor trekking, een offroad e-bike of een klassieke toerfiets – elke elektrische fiets moet regelmatig en correct worden gereinigd, zodat hij betrouwbaar werkt en dat je er jarenlang plezier van hebt. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het onderhoud van jouw e-bike en wat je in ieder geval moet vermijden.

Hoe bereid ik het onderhoud en de reiniging van de e-bike voor?

Wanneer je terugkomt van een uitgebreide offroad trip, kan je e-bike extreem vuil worden. Voordat je jouw e-bike schoonmaakt, kun je het beste de accu en het display verwijderen. Meestal is dit in een paar seconden gedaan. Daarna is het goed de bedieningsknoppen op het stuur te bedekken met wat folie.

Wat is de beste manier om mijn e-bike te wassen?

In principe raden wij aan eerst te reinigen met een tuinslang of een emmer water. Gebruik nooit een hogedrukreiniger of stoomstraal, want die kunnen de lagers en afdichtingen ernstig beschadigen. Er zijn enkele hogedrukreinigers in gespecialiseerde winkels die expliciet bedoeld zijn voor gebruik op fietsen. Zorg ervoor dat je ze correct gebruikt om vuil van je e-bike te verwijderen. Verwijder het grove vuil met de waterstraal en droog je e-bike vervolgens lichtjes af met een schone doek. U moet de onderdelen van de aandrijving wel goed drogen om corrosie te voorkomen. Als jouw e-bike heel vies is, kun je ook fietsshampoos van een fietsendealer gebruiken. Ook kun je zeep of afwasmiddel door het water mengen, maar pas op dat je niet te veel gebruikt. Lagers en aandrijfcomponenten mogen nooit volledig worden ontvet!

Hoe vaak moet ik mijn e-bike schoonmaken?

Na elke lange rit moet een oppervlakkige reiniging van het ergste vuil plaatsvinden. Het is vooral belangrijk om aandrijfcomponenten zoals de achterderailleur, de motor en de ketting vrij van vuil en roest te houden. Eenmaal per seizoen moet u uw ketting en achterderailleur grondiger schoonmaken. De beste manier om dit te doen is de ketting te verwijderen, zodat je ook de kettingarm grondig kunt reinigen. Ga te werk zoals hierboven beschreven: Warm water met een beetje afwasmiddel. Na het schoonmaken moet je de ketting invetten voordat je weer gaat rijden.

Moet ik mijn e-bike regelmatig laten nakijken door een gespecialiseerde dealer?

Over het algemeen kan iedereen zijn elektrische fiets zelf onderhouden en onderhouden. Je moet wel goede kennis van fietsen in het algemeen hebben als je zelf voor jouw e-bike wilt zorgen. Wij van Advanced Ebike vinden dat je jouw e-bike het beste één keer per jaar naar een gespecialiseerde dealer kunt brengen, zodat zij het onderhoud van de e-bike kunnen uitvoeren. Uw Advanced Ebike dealer ziet direct of er gebreken of veiligheidsrisico’s zijn en adviseert je uiteraard graag over de verzorging en het onderhoud van jouw fiets.

Hoe vind ik een dealer die gespecialiseerd is in het onderhoud van e-bikes?

Je kunt onze dealerzoeker gebruiken om een gespecialiseerde dealer bij jou in de buurt te vinden.

Waar moet ik op letten bij het onderhoud van mijn e-bike?

Houd eerst en vooral de aandrijfcomponenten zoals de achterderailleur, de motor en de ketting vrij van vuil en roest. Eenmaal per seizoen moet u de ketting grondiger reinigen en vervolgens opnieuw invetten. Bovendien moet je jouw e-bike eens per jaar naar een gespecialiseerde dealer brengen, die ook snel zal zien of er gebreken of veiligheidsrisico’s zijn.

Bekijk modellen
Bekijk modellen
© Copyright ADVANCED EBIKE
|