Home > Nieuws > Advanced en igus vinden elkaar als kunststof pioniers

Advanced en igus vinden elkaar als kunststof pioniers

FRANKFURT/KEULEN (D) – Na het volledig recyclebare Reco-frame zet Advanced de volgende stap in de circulaire economie Made in Germany. De eerste componenten van recyclebaar performance plastic worden gemaakt in samenwerking met igus, de in Keulen gevestigde fabrikant van hoogwaardige polymeren.

Na de presentatie van de volledig kunststof igus:bike vorig jaar, presenteert igus nu een aanvullende productlijn van hoogwaardige kunststoffen voor fietsfabrikanten. Andere lijnen zijn onder meer frames gemaakt van een enkele mal of meerdere componenten, waaiers en crankstellen. Het stuur staat op het punt in serieproductie te gaan en zal worden gebruikt op de Advanced Reco. Het stuur is geproduceerd met samengestelde polymeren die igus in eigen huis heeft ontwikkeld en grondig is getest in het enorme igus fietslaboratorium. De producten zijn recyclebaar en deels gemaakt van gerecycled materiaal. De productie start in Keulen en wordt uitgebreid naar Azië en Noord-Amerika, om fiets-OEM’s lokale toeleveringsketens aan te bieden. “We zien kunststoftechnologie als een nieuwe optie voor de industrie, met vooruitzichten voor alle componenten in fietsen. Onze klanten eisen steeds meer CO2-reductie, recycleerbaarheid, duurzaamheid en lokale toeleveringsketens. Op Eurobike in Frankfurt zullen we nieuwe oplossingen presenteren”, zegt Jan Philipp Hollmann, hoofd van de igus:bike Components-divisie.

Intrigerend concept biedt igus Advanced alles uit één hand

Igus zal nieuwe catalogusproducten voor fietsfabrikanten presenteren: kogellagers, crankstellen, balhoofdlagers en een freewheel gemaakt van hoogwaardige kunststoffen die speciaal zijn ontwikkeld voor beweging. Frames en sturen zullen binnenkort beschikbaar zijn. Ook in de pijplijn zitten zadelpennen en zadelrails. Het intrigerende aan dit concept is dat igus OEM-klanten alles uit één hand biedt: onderzoek en productontwikkeling, tests in het eigen laboratorium op wat binnenkort 25 testopstellingen zullen zijn voor fietscomponenten, gereedschapsfabricage en productie met speciaal ontwikkelde en samengestelde kunststoffen. igus levert al glijlagers en andere bewegende componenten aan vele bekende fietsfabrikanten en hoogwaardige onderdelen voor meer dan 30 jaar.In de toekomst zullen fiets-OEM’s lokaal worden bevoorraad vanuit 12 fabrieken op vier continenten.

Spuitgegoten stuur net zo stabiel als aluminium tegenhanger

Zoals het voorbeeld van Advanced Reco bewijst, kunnen niet alleen aluminium frames worden vervangen door volledig recyclebare kunststof tegenhangers van Duitse makelij. Het nieuwe igus-stuur biedt dezelfde voordelen, die al kenmerkend zijn voor Reco-frames. Het spuitgegoten stuur is net zo stabiel als zijn aluminium tegenhanger, maar vereist aanzienlijk minder energie tijdens de productie, is 100% recyclebaar en maakt korte transportroutes mogelijk.

“Het productieproces van dergelijke gebogen onderdelen met hoge stabiliteit en holtes is ronduit een innovatie. We zijn daarom vrij in de keuze van hoogwaardige kunststoffen, kunnen verschillende kleuren implementeren en zelfs de interne geleiding van rem- en schakelkabels en -leidingen mogelijk maken,” zegt Jan Philipp Hollmann, hoofd van de igus:bike Components-divisie. “Met Advanced en igus hebben twee pioniers in de ontwikkeling van frames en componenten van kunststof elkaar gevonden,” zegt Advanced Managing Director Helge von Fugler, uitkijkend naar een nauwe en vruchtbare samenwerking.

Partnerschap maakt kennis delen mogelijk

Begin september 2023 zouden de eerste Keulse fietsen op de markt moeten komen. “Alles wat we hier leren en met succes implementeren, stellen we beschikbaar aan de fiets-OEM’s als catalogus of op maat gemaakte producten”, zegt Hollmann. Een ander onderdeel van het project is het igus:bike-platform, dat verdere partnerschappen en ideeën mogelijk maakt en een manier biedt om kennis te delen. Het doel van igus is om de expertise op het gebied van kunststof in de fietsindustrie te promoten en samen te werken met vele andere fabrikanten om het concept te verfijnen en de wereldwijde circulaire economie van kunststof te bevorderen.

Bron: nieuwsfiets.nu

WWW.ADVANCED.TECH

Bekijk modellen
Bekijk modellen
© Copyright ADVANCED EBIKE
|